Genel

1 Kg Üzümden Ne Kadar Su Çıkar?

1 Kg Üzümden Ne Kadar Su Çıkar?

1 kg üzümden ne kadar su çıkar sorusuna bu yazımızda cevap veriyoruz. Üzümün pres makinelerinde sıkılması ile oluşan şekerli  sıvı malzemeye şıra denilmektedir. Ortalama olarak 100 kg üzümden 80 litre şıra alınabilmektedir.  Şıranın yaklaşık %85’i sudur. Geri kalanı şekerler ve diğer karbonhidratlar,  mineraller vs. Bu durumda 100 kg üzümün preslenip, süzülmesinden sonra 65-68 kg üzüm suyu elde edilir. Peki ,1 Kg üzümden ne kadar su çıkar. 1 Kg üzümden 0,65 ila 0,68 lt üzüm suyu çıkar.

1 Dönüm Bağdan Kaç Kg Üzüm Alınır? 

Orta ve düşük kaliteli şaraplık üzüm çeşitlerinde  dönüm başına 2.000-4.000 kg veya daha fazla verim alınabilir.  Sofralık üzüm çeşitlerinde ise üzüm çeşidi ve kalitesine bağlı olarak dönüm başına 2.000 kg’dan  5.000 kg’a kadar verim alınır.  15. yıldan sonra asmaların verimi düşer. Bu durumda   genellikle birçok üretici bağını sökerek bahçeye başka bir bitki eker.

Çoğu  küçük üzüm bağlarında miktar değil, kaliteye önem verilir. Bunun için üzümlerin gelişim sürecinde  üzüm salkımlarının bir kısmını budarlar. Bu sayede kalan üzüm salkımları daha fazla beslenir ve daha lezzetli üzüm yetiştirilmiş olur.  Yani,  üzümün kalite ve  çeşidine, asmanın yaşına ve toprak kalitesine bağlı olarak verim değişebilmektedir.

1.000 Kg Üzümden Kaç Kg Şarap Üretilir?

Genellikle,  1000 kg üzümden 400 ila 650 kg şarap üretilir.

100 Kg Üzümden Ne Kadar Pekmez Çıkar?

5-6 kg üzümden 1 kg pekmez elde edilir. Buna göre hesaplarsak 100 kg üzümden 16 ila 20 kg pekmez elde edilir. Bu değerler yaş üzüm için geçerlidir. Çünkü, kuru üzümden de pekmez yapılabilmektedir. Pekmezin nasıl yapıldığına kısaca değinecek olursak:

Önce hasat edilen ürünler yıkanarak temizlenir. Salkım saplarını  ayırarak tanelerini ezen bir makineden geçirilir. Preslenerek şıra elde edilir. Renk kararmalarını önlemek için şıraya  Kükürt dioksit (SO2) ilave edilebilir. Presten alınan şıra çeşitli irilikte meyve eti ve kabuk parçacıkları ihtiva eder. Modern işletmelerde üzüm şırası kaba maddelerinden ayırmak amacıyla separatörden geçirilir. Seperatörden geçirilmiş şıraya asitliğini azaltmak için pekmez toprağı veya  kalsiyum karbonat (CaCO3) ilave edilir. Toprağın şırayetkisini kolaylaştırmak, maya ve diğer mikroorganizma faaliyetlerini önlemek için şıra 60-70 dereceye kadar ısıtılır. Kestirilen şıra soğutulur ve  durultulur.  Daha sonra şıra dinlendirme tankına alınır.  Dinlenen şıra filtre edilerek berrak şıra elde elde edilir. Berrak şıra geleneksel yöntemde ateş üzerine konan yayvan geniş yüzeyli açık kazanlarda, modern işletmelerde ise vakum yöntemine göre vakum kazanlarında suyu buharlaştırılarak koyulaştırılır. Soğutulan pekmez ambalajlanır. Detaylı anlatım Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün aşağıdaki linkinde mevcut..

https://isparta.tarimorman.gov.tr/Belgel1.pdf

 

Bir Cevap Yazın