Mahlep Nedir?
Mahlep Nedir?
Mahlep; gülgiller familyasından, boyu 6 ile 10 metre arasında değişen bir ağaçtır. Anavatanı İran’dır. Güzel kokulu beyaz çiçekler açar. Mahlep ağacının nohut büyüklüğünde meyveleri vardır ve aynı adı taşır. Bu meyvelerin çekirdeklerinden elde edilen baharat mutfaklarda kullanılır. Siyah ve beyaz olmak üzere iki farklı tür mahlep bulunur. En çok kullanılan tür ise beyaz mahlep ağacının meyveleridir. Mahlep ağacı en çok Güney Avrupa’da, Batı ve Kuzey Asya’da yetiştirilir. Yurdumuzda; Tokat, Amasya, Çorum, Mardin, Van, Ordu ve Erzurum civarlarında yaygın olarak yetiştirilir. Siyah mahlep ağacı ise Sudan’da tıbbi ve aromatik bir bitki olarak yetiştirilir.

Mahlep ağacı, ülkemizde yetiştirildiği yere göre çeşitli adlarla anılır. Bunlar; İdris ağacı, Yabani Kiraz, Taş Kirazı, Endirez, Kokulu Kiraz, Keniro, Melem, Endülüs, Pis Ağaç ve Meltem’dir. Mahlep ağacı. sulama, gübreleme, ilaçlama istemediği için mahlep ağacından elde edilen ürünler oldukça doğaldır.
Mahlebin Kullanım Alanları:
- Mahlebin tohumlarının öğütülmesiyle elde edilen baharat en çok mutfakta hamur işlerinde kullanılır. Mahlebin içinde bulunan kumarin hamur işlerine eşsiz bir lezzet ve hoş bir koku katar. Tuzlu hamur işlerine katıldığında kıvamın kıyır kıyır olmasını sağlar. Kırmızı eti marine etmek için, ayrıca farklı tat ve kokulu peynirler elde etmek için kullanılır.
- Kabuklarındaki kumarin maddesinin yüzünden hoş bir aromatik koku yayan mahlep ağacı, pipo yapımında da kullanılır. Ayrıca mobilya ve oymacılık işi yapanlarda dayanıklılığı yüzünden bu ağacı tercih ederler.
- Mahlebin tohumundan damıtılarak elde edilen yağ suya dayanıklı olması sebebiyle boya sanayide ve gemi boyalarında ve verniğinde tercih edilir.
- Türkiye’ye özgü mahlepden yapılan şaraplar da dünyada önemli bir yer tutmaktadır.
- Mahlebin tohumlarının içinde aspirinin ana maddesi olan salisik asit vardır bu yüzden ilaç sektöründe de ağrı kesici ve antibiyotik üretiminde tercih edilir.
Mahlebin Faydaları:
- Kuvvet ve enerji verici özelliği olduğu söylenen mahlebin içeriğinin ortalama %14 kadarı karbonhidrat, %27 kadarı da yağdır.
- Mahlep, oldukça yüksek besin değerine sahiptir. Protein ve yağ asitleri bakımından zengin bir bitki olan mahlep, aynı zamanda kalsiyum, potasyum ve magnezyum da içerir.
- İçeriğindeki kalsiyum sayesinde kemik gelişimine de destek olur.
- Mahlebin idrar söktürmede yardımcı olduğu iddia edilir.
- Nefes darlığı, astım gibi rahatsızlıklarda yardımcı etkisi olduğu bilinen mahlebin aynı zamanda balgam söktürmeye yardımcı özelliği de vardır.
- Bağışıklık sistemini desteklediğine dair çalışmalar mevcuttur.
- Antioksidan etkisi ile vücudu serbest radikallerden korunma konusunda yardımcıdır. Kalp ve damar hastalıklarından korunma konusunda da etkisi olduğu söylenir.
- Sindirim sisteminin düzgün çalışmasına da destek olur.
Kaynak: https://www.unileverfoodsolutions.com.tr