Genel

Pelet Nedir?

Pelet Nedir?

Çeşitli ham maddelerin toz haline getirilerek istenilen çaplarda ve uzunluklarda sıkıştırılmasıyla elde edilen ürüne pelet denilmektedir.  Her türlü odun, ormansal ve tarımsal atık, endüstriyel atıkların kurutulup öğütülerek daha sonra yüksek basınçla preslenmesiyle  yakıt amaçlı peletler elde edilir. Bunun yanında hayvan yemi ve katkı maddeleri olarak üretilen peletler de vardır.

Bu yazımızda; kömüre alternatif yakıt olarak kullanılan yakıt peleti nedir, neyden ve nasıl üretilir sorularına cevap vereceğiz. Aynı zamanda yakıt amaçlı üretilen pelet ve kömürün ısınma amaçlı  karşılaştırmasını isterseniz “http://www.kahramanlar.com.tr/pelet/”  adresinde örneklerle bulabilirsiniz.  Ancak; yakıt olarak pelet kullanacaksanız bu amaçla üretilmiş bir soba kullanmanız gerektiğini hatırlatalım.

Yakıt peleti , küçük silindirik bir forma sahiptir. İşlenen odun artıklarından, ağaç kabuklarından, fındık-ceviz- fıstık gibi kabuklu yemişlerin kabuklarından, ağaç dallarından, buğday-arpa-çavdar vs. sap ve samanlarından, ayçiçeği-mısır gibi tarım ürünlerinin saplarından elde edilebilir.

Pelet Yakıtı Çeşitleri:

Pelet yakıtı, çam, mdf,  mısır sapı, prina (zeytin atığı), saman gibi ham maddelerden üretilebilir. 1 kg pelet, yaklaşık 4500-5000 kcal/kg değerinde yani yaklaşık 5 kW enerji değerindedir. Diğer bir değişle 1 ton pellet 450-500 lt fuel-oil değerindedir. Yoğunluğu 1000 kg/m3 –1100kg/m3 arasındadır. Nem oranı %7-%12 arasındadır. Baca emisyon gazlarının düşük derece olmasından çevrenin korunması açısından önemlidir. 1 ton pelet yakıldığında 10 kg gibi oldukça az kül bırakır. Özel olarak üretilen sobalarda doğal gaz gibi kontrollü olarak yakılabilir.

Pelet Yakıtının Avantajları Nelerdir?

Pelet yakıtı rafine bir biyokütledir. Yukarıda bahsedilen pelet ham maddeleri değirmenden geçirilerek toz halinde getirilir, fırınlarda kurutularak nemi alınır. Nemi alınan toz malzeme yüksek basınçta preslenerek pelet haline getirilir. Genellikle 25 kg’lık torbalar halinde paketlenerek satılır. Nakliyesi ve depolanması çok kolaydır. Yanma süresi ve sağladığı enerji olarak aynı miktarda ağaç odununa göre daha verimli bir yakıttır. Diğer yakıtlara göre daha ucuzdur. Yerli ham maddeden üretilir. Çevre dostudur, katı yakıtlı sistemler içinde en temiz olanıdır. Atık miktarı çok azdır. Yakma sistemlerinin işletilmesi ve bakımı diğer yakıtlı tesislere göre kolaydır.

Pelet Yakıtı Fiyatları Ne Kadar?

Yakıt olarak kullanılan en verimli pelet, çam peletidir.  2023 yılı Kasım ayı itibariyle, 1 ton çam peleti fiyatı nakliye hariç, KDV dahil  5.500,00 TL ile 7.500,00 TL arasında değişmektedir. Bununla birlikte peletin ham maddesine göre fiyatlar değişiklik göstermektedir.  MDF pelet fiyatları 4.500,00 TL civarlarındadır.   Kıyas yapmak gerekirse 1 ton çam peleti fiyatı, 1 ton yerli linyit kömüründen %20-30 pahalı, iyi kaliteli ithal kömür fiyatından %20-30 ucuz diyebiliriz. Yakıt peleti fiyatlarına dair  “https://alopelet.com/kategoriler/Yakit-Peleti-Cesitleri-11” sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Güncel kömür fiyatları için aşağıdaki yazılarımıza bakabilirsiniz.

Konya kömür fiyatları

Ankara kömür fiyatları

Kaynak: https://www.enerjiportali.com

www.kahramanlar.com.tr/pelet/

 

Bir Cevap Yazın